donderdag

Geluid en ruimte : het beheersen van geluidhinder in het ruimtelijk spoor





VHL ; BOEKEN ; 711.1 GRAN


Seasonally dry tropical forests : ecology and conservation


Prolonged seasonal drought affects most of the tropics, including vast areas presently or recently dominated by 'dry forests'. These forests have received scant attention, despite the fact that humans have used and changed them more than rain forests. This volume reviews the available information, often making contrasts with wetter forests. The world's dry forest heterogeneity of structure and function is shown regionally. In the neotropics, biogeographic patterns differ from those of wet forests, as does the spectrum of plant life-forms in terms of structure, physiology, phenology and reproduction. Biomass distribution, nutrient cycling, below-ground dynamics and nitrogen gas emission are also reviewed. Exploitation schemes are surveyed, and examples are given of non-timber product economies. It is hoped that this review will stimulate research leading to more conservative and productive management of dry forests.


Availability

Amsterdamse pleinen


Een ode aan het plein is het boek Amsterdamse pleinen, van Bob Witman en Hilde de Haan. Twee architectuurjournalisten die een historische en architectonische verkenning schreven van de open ruimte in de hoofdstad. Het plein vormt cruciale ademruimte voor de stad – zeker nu zij steeds meer verdicht en complexer wordt. De pleinen zijn gefotografeerd door Jeroen Musch. Deze historische schets van de ontwikkeling van het plein, maar ook zes toekomstscenario’s voor pleinen in de stad is mogelijk gemaakt door woningbouwcorporatie Stadgenoot.

Beschikbaarheid

Netwerken werkt : op weg naar de baan die je wilt



Netwerken is niet voorbehouden aan een elite van vriendjes die elkaar de bal toespelen. Een netwerk opbouwen, uitbreiden en effectief gebruiken is te leren. 'Netwerken werkt' geeft daarvoor de nodige handvatten.

Met uitdagende stellingnames en praktische oefeningen laten Rob van Eeden en Els Nijssen u het antwoord vinden op vragen als:
- Wat wil ik bereiken met netwerken?
- Hoe schrijft ik een goed resumé?
- Hoe netwerk ik zo efficiënt mogelijk?

'Netwerken werkt' behoort tot een serie boeken van Volkskrant Banen en Spectrum over solliciteren en succesvol functioneren in een (nieuwe) baan. Kenmerkend voor deze boeken zijn actualiteit, praktijkvoorbeelden en een benadering die de lezer eigen keuzes laat maken.


Beschikbaarheid

Wegwijzer Waterwet


De 'Wegwijzer Waterwet' behandelt de hoofdlijnen van de voor de uitvoeringspraktijk belangrijke Waterwet. Dit boekje is een handige gids voor overheden, bedrijfsleven, adviseurs en burgers, die bij het integraal waterbeheer zijn betrokken. De Wegwijzer biedt de lezer veel nuttige informatie over achtergrond, doel en instrumenten van de Waterwet en bevordert zo een succesvolle uitvoering van de wet in de praktijk. De Wegwijzer is opgesteld door medewerk(st)ers van Rijk, provincies en waterschappen, die in de praktijk nauw bij de voorbereiding en totstandkoming van de Waterwet betrokken zijn geweest.

Beschikbaarheid

Waterschapsalmanak

De Waterschapsalmanak biedt jaarlijks een compleet, geactualiseerd overzicht van alle waterschappen.


Compleet en actueel overzicht van alle waterschappen, bevat de contactgegevens van alle relevante bestuurders en beleidsmakers, unieke kaarten per waterschap en de overzichtelijke Waterschapskaart van Nederland, eenvoudig zoeken van Waterschappen op alfabet, per provincie en per gemeente en relevante contactgegevens van Ministeries, Provincies, Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen.


Beschikbaarheid

Vaste planten in openbaar groen : voor functionele en onderhoudsvriendelijke toepassingen

De brochure “Vaste planten in openbaar groen” is bedoeld voor iedereen met een interesse in het werken met functionele, onderhoudsvriendelijke vaste planten in het openbaar groen. In de afgelopen jaren zijn veel soorten uitgetest en nieuwe beheermethoden ontwikkeld, waardoor de dure reputatie van vaste planten achterhaald is.

De brochure gaat in op plantenkeus, toepassingen, ontwerp, aanleg, onderhoud, financiën en organisatorische zaken.


Beschikbaar of online via PDF http://www.degroenestad.nl/cgi-bin/neosense.exe/brochure_vaste_planten.pdf




Beschikbaarheid

Groen Loont! : over maatschappelijke en economische baten van stedelijk groen


Veel gemeenten zien zich op dit moment genoodzaakt te bezuinigen en het openbaar groen wordt daarbij niet ontzien. Als reactie op deze plannen, zijn enkele partijen die het groen omarmen de campagne Groen Loont gestart. Met dit initiatief willen ze gemeenten, provincies, de landelijke overheid, de bouwsector, woningbouwcoöperaties, boomkwekers en groenvoorzieners/hoveniers informeren over de economische waarde van het groen.



Beschikbaarheid of fulltext PDF via http://www.degroenestad.nl/cgi-bin/neosense.exe/groene_stad-wwwl.pdf

Broedvogels in en rond Het Groote Veld

Natuurbeheerders hebben behoefte aan kennis over natuur en het milieu om het beheer te kunnen evalueren. In de omgeving van Lochem en Vorden had Natuurmonumenten behoefte aan nieuwe inzichten over de vogelstand. Drie fanatieke vogeltellers uit de omgeving waren van plan om de broedvogels van het gebied van Het Groote Veld en de aangrenzende landgoederen te karteren. Hierbij zijn alle bezittingen van Natuurmonumenten maar ook alle aanliggende gebieden op broedvogels onderzocht. Over eerdere vogeltellingen is vaak kort en meestal alleen intern gerapporteerd. Deze uitgave is het resultaat van het plan van de auteurs om de belangrijkste vogelwaarden van Het Groote Veld en omgeving te beschrijven. Naast aantallen en verspreiding van broedvogels zijn de veranderingen vanaf de jaren tachtig op een rij gezet en is aangegeven welke vogelsoorten en welke gebieden om specifieke aandacht vragen. Naast het huidige belang voor vogels is met een kritisch oog gekeken naar de effecten van beheer, landbouw en ander gebruik door mensen op dit belangrijke bosgebied. Het werk geeft een fraai beeld van het heden en het verleden van de omgeving van Het Groote Veld en is rijk geïllustreerd met foto's die door lokale natuurfotografen in het gebied gemaakt zijn.



Beschikbaar

De bodem onder Amsterdam


Wanneer je door de binnenstad van Amsterdam loopt is het bijna niet voor te stellen dat onder het wegdek en het beton de meest boeiende en complexe ondergrond van Nederland ligt. TNO heeft een boekje met een wandeling geschreven over de fascinerende ondergrond van Amsterdam.

De bijzondere samenstelling van de Amsterdamse ondergrond heeft door de eeuwen heen invloed gehad op wonen, bouwen, tunnelen, grondwaterstand en drinkwatervoorziening van de stad. En zelfs op de middeleeuwse staduitbreidingen.

Beschikbaar

Grondwaterzakboekje


Het Grondwaterzakboekje is een compendium voor de praktijk op het gebied van grondwater. Het wordt als papieren boekje uitgebracht. Het boekje is samengesteld door Bram Bot en bestond in aanvang uit een verzameling aantekeningen die hij gedurende zijn loopbaan als ontwerper en grondwateradviseur verzamelde. De uitwerking van die aantekeningen is begeleid door 37 collega's en experts op deelgebieden, waardoor de consistentie, leesbaarheid en kwaliteit belangrijk is verbeterd. Het initiatief van het Grondwaterzakboekje is warm ontvangen door de Nederlandse Hydrologische Vereniging. Voorzitter Huub Savenije heeft het boekje voorzien van een voorwoord.

Het boekje bevat een overzicht van veel gebruikte formules, parameterwaarden, checklists, overzichten, enzovoorts. Dat is de informatie die een praktiserend grondwaterhydroloog dagelijks bij de hand wil hebben, op zijn/haar bureau en meereizend in het koffertje. Qua soort informatie lijkt het op het Polytechnisch Zakboekje, of op Binas. Het is geen leerboek en is niet bedoeld of geschikt als grondwaterintroductie aan leken.



Beschikbaar

Lees het landschap


Deze originele uitgave biedt een inzichtelijke en visuele kijk op het wonderbaarlijk gevarieerde scala aan landschapsvormen. Elk landschap bevat wel aanwijzingen over hoe en waardoor het zich heeft ontwikkeld en dit boek legt ze bloot. Lees het landschap begint met een inleiding over geologische achtergronden, daarna volgen hoofdstukken over onder andere klassieke landvormen als hooglanden, laaglanden en kust, glaciale landschappen en woestijnen.De prachtige, stapsgewijze illustraties maken de ontstaangeschiedenis inzichtelijk en de begeleidende foto's tonen kenmerkende voorbeelden.


Beschikbaarheid

Veldgids korstmossen van duin, heide en stuifzand


De Veldgids korstmossen van duin, heide en stuifzand is een handzame gids die 65 soorten grondbewonende korstmossen uit de Nederlandse duinen, heide- en stuifzandgebieden behandelt. Het boekje omvat daarmee alle grotere en karakteristieke korstmossen uit deze milieus.

Grondbewonende korstmossen zijn een goede indicator voor de zuurgraad van de bodem. Voor elk soort is daarom een beschrijving van het milieu opgenomen. In de inleiding staat per biotoop, zoals kalkrijke duinen, kalkarme duinen, stuifzanden en heiden de te verwachten soorten.

Naast grondbewonende soorten zijn in de veldgids de geslachten Cladonia en Peltigera volledig opgenomen, inclusief enkele soorten die in bossen op dood hout en boomschors voorkomen.



Beschikbaarheid


Prairie-style gardens : capturing the essence of the American prairie wherever you live


Dit praktische boek laat u zien hoe u prairie-planten in verschillende situraties kunt gebruiken, van het gebruiken van een paar prairie-planten in een bestaand landschap tot een volledige habitat tuin.

Beschikbaarheid

The Future of Water : a startling look ahead


In ‘the Future of Water - a startling look ahead’ schetst Steve Maxwell, een Amerikaans wateradviseur, een beeld van de toekomst van water. Juist landbouw en industrie laten met waterhergebruik zien dat water in alle vormen (regen-, industrie-, afval-, grond-, zee- en koelwater) toch WATER is. De H2O component is waar het om gaat en die wordt steeds waardevoller.

Beschikbaarheid

Facetten van de planologie


Het boek Facetten van de planologie geeft inzicht in de kenmerkende werelden waarin planologen en hun vakgenoten actief zijn. Dit zijn werelden waarin overheden samen met bedrijven, ontwikkelaars, belangengroepen en burgers werken aan de verbeterde inrichting van ons land. De manier waarop dit werk gaat, de doorslaggevende onderwerpen, de geschiedenis die erachter zit, de discussies die lopen, de regels, de sfeer en de voorbeelden: ze staan in dit boek.

Naast een introductie op het vakgebied en het denken binnen de planologie, presenteert dit boek een groot aantal deelterreinen, zoals stedelijke en regionale planning (onder meer over stedelijk management en gebiedsontwikkeling), ruimtelijke ordening (plannen en regels), voorzieningen en vastgoed (onder andere detailhandel en private samenwerking), wonen (van Vinex tot woningmarkt) en de groene ruimte (bijvoorbeeld landbouw en natuur). Ook worden actuele ontwikkelingen op het gebied van de milieuplanning (zoals de rol van energie in ruimtelijke planning), de verkeersplanning (o.a. de verschuiving van nabijheid naar bereikbaarheid), en het waterbeheer (o.a. preventie wateroverlast) besproken.



Beschikbaarheid

Duinen en mensen : Noordkop en Zwanenwater


Het boek Duinen en mensen: Noordkop en Zwanenwater vertelt o.a. over de landinwaarts gelegen, eeuwenoude nollen en oude zanddijken in de kop van de Noord-Hollandse kust: nu deels vermomd als langgerekte duinketens. Hoe ontwikkelde de natuur zich in de laatste 100 jaar? Hoe profiteren flora en fauna van het zoete en zoute water? Over het verdwijnen van lepelaars, het blijven van de tapuiten, het komen van de vele soorten orchideeën, het bizarre palingbrood en andere kwelverschijnselen. Hoe mensen de natuur hebben beïnvloed en hoe de natuur de Noordkop beïnvloedde. Hoe de Grafelijkheidsduinen zich konden herstellen na beëindigen van de waterwinning in Den Helder en diverse gebieden in ontwikkeling.Voor iedereen die van natuur en geschiedenis houdt en het landschap wil begrijpen.



Beschikbaarheid

IAWA list of microscopic features for softwood identification


The IAWA List for microscopic features for softwood identification enumerates, defines, illustrates and annotates 124 characters that are relevant for the microscopic description and identification of the secondary xylem of trees and shrubs belonging to the Pinopsida (conifers) and Ginkgoopsida. It is the long-awaited companion of the highly successful
IAWA List of microscopic features for hardwood identification published
in 1989 and now a muchused manual for teaching hardwood identification all over the world. The Softwood list is a worthy successor of E.W.J. Philips's Identification of Softwoods manual (1948). The exquisite micrographs by Dietger Grosser (Munich) beautifully illustrate each feature and make the list a userfriendly introduction to the recognition of all subtle microscopic softwood features. The numerical coding adopted make the list also suitable to model databases and interactive,
computer-assisted identification keys on. Above all the Softwood List will be a useful tool for training students in the arts of softwood identification and description.

Availability

Beroepengids vanaf MBO-niveau


De beroepengids is een leidraad die aankomende studenten vertelt welke opleidingsmogelijkheden er zijn.

Beschikbaarheid