dinsdag


Keuzegids Universiteiten


De keuzegids is een handig overzicht van de beste en de minder goede opleidingen, afgerond met een onafhankelijk keuzeadvies met aan- en afraders.Dit is de enige gids die de kwaliteit van WO-opleidingen kritisch beoordeelt en vergelijkt. In heldere taal geschreven is de gids een deskundige en prettige hulp voor (ouders van) leerlingen vwo bij de keuze van de vervolgopleiding. Daarnaast is deze gids verplichte vakliteratuur voor schooldecanen en mentoren in het vwo en voor iedereen die betrokken is bij kwaliteitszorg of marketing van universiteiten. Deze Keuzegids behandelt specifiek alle universitaire bachelor-opleidingen.

Beschikbaarheid

Project Management : projectmatig werken in de praktijk

Projectmanagement is geschreven voor mensen die op een praktische manier kennis willen maken met projectmatig werken. Naast de benodigde theorie wordt een set praktische instrumenten aangereikt om te leren werken in projectverband. Op hogerescholen en universiteiten krijgen studenten steeds vaker college in de theoretische achtergronden van projectmanagement. Projecten komen in het onderwijs aan de orde als voorbereiding op de praktijk. Te denken valt aan uitgebreide opdrachten, interne projecten en projecten tijdens stage en afstuderen. Ook het afstudeeronderzoek zelf is aan te pakken als project. Vaak is men echter nog niet gewend projectmatig te werken. Voordat een project begint, is veel tijd nodig om eenzelfde manier van werken af te spreken. Indien men zich deze tijd niet gunt, zullen projectmedewerkers behoorlijk langs elkaar heen kunnen werken, met een voorspelbaar slecht projectresultaat. Projectmanagement bestaat uit de delen "Praktische theorie "en "Het handboek ".
Deel 1 bevat de theoretische achtergrond over projectmatig werken. Hier wordt uitgelegd wat projectmatig werken is, wanneer het kan worden toegepast en hoe te komen tot een succesvol project.
Deel 2 bevat een aantal praktische hulpmiddelen en vaardigheden om projecten aan te pakken. In het praktijk gedeelte is een aantal vaardigheden beschreven die worden toegepast bij projectmatig werken, zoals het maken van een managementsamenvatting en het schrijven van een rapport. Een aantal van deze vaardigheden uit dit deel is tevens buiten projectverband bruikbaar.





Beschikbaarheid

De urbanisten and the wondrous water square


Deze graphic novel vertelt het verhaal van het waterplein van verschillende kanten. Het laat de ontstaansgeschiedenis van het waterplein zien: van het eerste idee via de tekentafel naar de overleggen met de gemeentelijke politiek aan de vooravond van het eerste te bouwen plein in Nederland. Het vertelt het verhaal van wat je allemaal op een waterplein kunt doen, hoe het werkt en over de talloze verschijningsvormen die het waterplein heeft. Maar het laat ook zien waarom dit idee bedacht is, wat het probleem nu is en waarom het waterplein nou zo?n slim idee is. En het vertelt het verhaal van Max: een avontuurlijk jongetje dat het waterplein verkent als het heel erg stortregent en wat hij dan meemaakt?






Beschikbaarheid


Het nieuwe maaiveld : bouwstenen voor de verticale stad


Nieuwe maaivelden zijn een antwoord op de vraag naar de duurzame compacte stad. Het zijn levendige plekken met hoge stedelijke dichtheid, waar wonen, werken, winkelen en recreeren samenkomen. In deze gelaagde stad zijn het autoverkeer en het openbaar vervoer ondergronds gebracht zodat autovrije gebieden ontstaan die uitstekend bereikbaar zijn en waar het prettig toeven is. Dit inspiratieboek verkent het nieuwe maaiveld. Van aspecten als veiligheid, techniek, ruimtelijke overgangen, parkeren, planproces en daklandschappen worden de kansen en risicos voorgelegd. Aan de hand van uiteenlopende recente voorbeelden ontstaat een beeld van de opgave waar opdrachtgevers, ontwerpers en technici voor staan bij het realiseren van de duurzame verticale stad van de toekomst.




Beschikbaarheid

Waarom de hel naar zwavel stinkt : mythologie en geologie van de onderwereld


De aarde is de onderwereld, het dodenrijk, de hel, in bijna alle culturen van de wereld. In het aardedonker worden wij bang en denken aan de dood. En toch zit er zoveel moois in de ondergrond: glinsterende ertsen en metalen, prachtige gele zwavelkorsten, meterslange vlijmscherpe gipskristallen, druipsteengrotten, tere schelpjes uit het begin van de evolutie en reusachtige botten van uitgestorven monsters. Salomon Kroonenberg doet geologisch veldwerk in de hel, met hamer en kompas, in de voetsporen van de Bijbel, Homerus, Vergilius, Dante, Da Vinci, Descartes, Jules Verne en de moderne wetenschap, in elk hoofdstuk weer een stukje dieper.

Hij laat ons zien dat de aarde haar eigen geschiedenis schrijft. Zo leren wij dat wij de ondergrond niet langer moeten zien als een black box om tunnels in te graven, als een supermarkt voor grondstoffen, als een tapijt om afval onder te vegen, of als laatste rustplaats voor de doden, maar veeleer als een onvervangbaar archief, en als een levend ecosysteem waarvan we nog maar nauwelijks de rijkdom hebben kunnen peilen.




Beschikbaarheid

Handboek Diepwanden

Dit handboek bevat een uitgebreide beschrijving van het ontwerp- en uitvoeringsproces van diepwanden. Deze constructies worden veel toegepast bij het maken van bouwputten in dicht bebouwde binnensteden. In het handboek wordt aandacht besteed aan de zo belangrijke samenhang tussen ontwerp en uitvoering. Kwaliteitscontrole tijdens en na de uitvoering, alsmede monitoring worden eveneens beschreven. Ook geleerde lessen bij eerdere schadegevallen komen aan bod; van die ervaringen is gebruik gemaakt bij het identificeren van kritische onderdelen bij ontwerp en uitvoering.





Beschikbaarheid

Borging van de Ecologische Hoofdstructuur in bestemmingsplannen

Dit rapport biedt inzicht in de planologische borging van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in bestemmingsplannen. Dit inzicht is het resultaat van tweejarig onderzoek (2009-2010) naar de wijze waarop gemeenten omgaan met de planologische borging van de EHS, de mate van bescherming die dit biedt en knelpunten hierbij. De EHS blijkt op velerlei manieren in bestemmingsplannen opgenomen. Dit leidt tot een variatie in de bescherming tegen ruimtelijke ingrepen. De borging van de EHS in bestemmingsplannen biedt geen garantie dat alle bouw en aanlegvergunningen een ‘nee, tenzij toets’ doorlopen. De aangetroffen borging komt tegemoet aan het Nota Ruimte beleid voor flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden in het landelijk gebied. Het rapport biedt aanknopingspunten om de planologische borging van de EHS verder bij te sturen.

Beschikbaarheid

Natuurlijke ontwikkelingen in het Amsterdamse Bos

De bosontwikkeling in de Noordboszone en Parkboszone van het Amsterdamse bos zijn onderling vergeleken op openheid van het bos, mate van ontmenging van de boomlaag en hoeveelheid dood hout. Beide beheersvormen verschillen onderling in openheid, mate van verjonging, belevingswaarde en boomsoortensamenstelling nu en in de toekomst. De afwisseling van beide beheersvormen geeft een extra meerwaarde aan het bos en zou naast elkaar gehandhaafd moeten worden. Ontmenging of veresdoorning door nietsdoen-beheer treedt nauwelijks op. De waterkwaliteit moet gewaarborgd blijven door afvoeren van blad- en takafval, waarbij voorkomen moet worden dat de oevers worden opgehoogd.


Beschikbaarheid

Connecting Delta Cities


This book shows the different aspects of climate adaptation. It is an independent investigation of comparative adaptation problems and progress in the cities of Rotterdam, New York and Jakarta. In this regard, each city faces different challenges; one of the lessons of the Connecting Delta Cities initiative is that while cities will follow adaptation paths that may differ, sometimes substantially, each city can learn from the others.


Beschikbaarheid



Landform Building



Green roofs, artificial mountains and geological forms; buildings you walk on or over; networks of ramps and warped surfaces; buildings that carve into the ground or landscapes lifted high into the air: all these are commonplace in architecture today. New technologies, new design techniques and a demand for enhanced environmental performance have provoked a re-thinking of architecture's traditional relationship to the ground. The book Landform Building sets out to examine the many manifestations of landscape and ecology in contemporary architectural practice: not as a cross-disciplinary phenomenon (architects working in the landscape) but as new design techniques, new formal strategies and technical problems within architecture.

Beschikbaarheid

maandag

Een kronkelend verhaal : nieuw licht op de Oude Hunze


In dit boek neemt dr. Jan van den Broek de lezer mee door het landschap bij de stad Groningen. Hij doet dat aan de hand van oude oorkonden die verrassend veel vertellen over de wereld van toen. Hij volgt hierbij dezelfde methode als in zijn Groningen, een stad apart uit 2007, waarin hij aandacht besteedde aan het gebied ten westen van de stad Groningen. In Een kronkelend verhaal gaat het vooral over het stroomgebied van de Hunze ten oosten en noorden van de stad. Maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar de streek bij Winsum in het noorden en die bij Aduard in het westen.

Beschikbaarheid

Olifantenpaadjes


De mens wil altijd de kortste weg van A naar B. Stedenbouwkundigen en planologen willen vaak anders. Maar waarom? In Nederland wordt over de bestemming van elke vierkante meter minstens drie keer vergaderd, maar de paadjes der burgerlijke ongehoorzaamheid liggen voor het oprapen. Zo komt Nederland natuurlijk nooit af.

Het fotoboek Olifantenpaadjes, een optimistische aanklacht tegen een landschappelijke misstand verscheen in mei 2011.


Beschikbaarheid
De Stichting Wetenschappelijk Duinonderzoek : het Nederlandse duinonderzoek in historisch en internationaal perspectief

Deze nieuwe uitgave presenteert een uitvoerige geschiedschrijving van de Stichting Wetenschappelijk Duinonderzoek. Het boek plaatst duinonderzoek in een breder perspectief, beschrijft de geschiedenis van de veldstations Weevers’ Duin en Schellinger-land, en geeft duinonderzoekers een gezicht.

De historische studie is opgetekend in verschillende periodes en beslaat het ontstaan van het duinlandschap, het onderzoek en het beheer.
Tal van beroemde duinonderzoekers komen aan bod en van ruim 170 onderzoekers van duinen en zilte gronden is een minibiografie opgenomen. Een zeldzamevorm van geschiedschrijving.

Beschikbaarheid
The nature guide to Extremadura : Spain
The Crossbill Guide to the Extremadura (2006) introduces you to this fascinating region and provides you with itineraries to discover the area at your own pace. A trip to the Extremadura can easily be combined with a visit to the Coto Doñana, which is covered by the nature Guide to Coto Doñana, and to the Sierra de Grazalema, which is covered by the nature Guide to the Andalusian Sierras. Alternatively you can travel north to the high mountain regions of Sierra de Gredos or Picos de Europa.

Beschikbaarheid
Kerkuilen


Een vogelportret

De pracht van kerkuilen gepresenteerd in smaakvolle vorm.

Een waarneming van een kerkuil vliegend in de schemer vergeet je niet snel, maar het dagelijkse leven van deze imposante vogel is voor de meeste mensen onbekend. Dit fraai uitgevoerde boek combineert deskundige tekst met fabelachtige en zeldzame opnamen, en leidt de lezer binnen in het nachtleven van de kerkuil. Alle aspecten worden belicht, van jacht tot balts en verspreiding. Deze prachtuilen komen verder tot leven dankzij de boeiende persoonlijke anekdotes van auteur en fotograaf.

Beschikbaarheid
Hoe haal ik mijn tentamen


Ieder jaar weer pakken duizenden studenten het leren en maken van hun tentamens helemaal verkeerd aan.

Zij besteden hun tijd inefficiënt, stellen verkeerde prioriteiten en verprutsen de rest op het laatste moment. Doorgewinterd student Rutger Bregman biedt met dit boekje 30 tips om efficiënter te studeren en betere resultaten te halen. Geen vage adviezen maar keiharde en onconventionele tips om dat tentamen koste wat kost te halen. Of je nu wat van het vak begrijpt of niet!

Waarschuwing: dit is geen boek voor studiebollen die alles tot in de puntjes voorbereiden. Ben jij een student die naast de studie ook écht student wil zijn? Dan mag je dit boekje niet laten liggen.

Beschikbaarheid
Vliegenzwammen op het Rapenburg : paddenstoelen in de binnenstad van Leiden




Een boekje waarin het alleen maar gaat over paddenstoelen die in de Leidse binnenstad gevonden kunnen worden, is dat wel boeiend?

Het antwoord is een volmondig 'ja'. Niet alleen door het onverwacht grote aantal soorten dat op zo’n beperkte oppervlakte kan worden waargenomen, maar liefst 250, maar ook vanwege de goede en enthousiaste wijze waarop deze soorten worden beschreven.
Hans Adema, een Leidse bioloog, is een echte paddenstoelenkenner. Zijn boek ademt passie voor deze vruchtlichamen van schimmels.

Er staat veel informatie in over de 250 soorten, zonder dat dit nu een determinatiegids is. De feiten worden gelardeerd met anekdotische beschrijvingen. Het zijn vaak grappige en soms zelf ontroerende verhaaltjes.

Beschikbaarheid
De Veluwe in historisch perspectief




Stuwwallen uit de ijstijd, grafheuvels uit de steentijd, gerechtsplaatsen uit de middeleeuwen; het Veluwse landschap heeft nog steeds zichtbare verwijzingen naar deze verre geschiedenis.
Dit boek geeft een kort overzicht van deze bijzondere archeologische en geologische geschiedenis, geordend naar regio en onderverdeeld op plaats. Handig om mee te nemen tijdens de wandel- of fietstocht. Met mooie foto's van deze bijzondere plekken en landschappen.

Beschikbaarheid
Arnhem-Zuid : de ontwikkeling van een stadsdeel


Tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw was Arnhem vooral een kleine compacte stad op de noordelijke oever van de Rijn, ingeklemd tussen de rivier en de zuidelijke uitlopers van de Veluwezoom. De zuidelijke Rijnoever en het achterliggende land bestonden uit laag gelegen grasland, doorsneden door riviergeulen en zandige verhogingen. Her en der lagen de restanten van enkele oude nederzettingen en een kleine buurtschap naast de oprit van de schipbrug. Aan dit lege land kwam definitief een einde met de bouw van de eerste Rijnbrug.
Na een wat aarzelend begin groeide Arnhem-Zuid in minder dan zestig jaar uit tot een stadsdeel dat zich qua omvang kan meten met het noordelijk stadsdeel. Vandaag de dag woont meer dan de helft van de Arnhemmers in Zuid en is het bebouwde gebied groter dan dat aan de andere zijde van de Rijn. Arnhem-Zuid vormt een prachtige staalkaart van stedenbouwkundige, ruimtelijke en maatschappelijke opvattingen en theorieën.

Beschikbaarheid

donderdag

Wetland ecology




This book introduces wetland ecology from basic principles to advanced applications. This textbook begins with underlying causal factors, before moving on to more advanced concepts that add depth and context. Each chapter begins with an explanation of the basic principles covered, illustrated with clear examples. More difficult concepts and exceptions are introduced only once the general principle is well-established.

Beschikbaarheid

Soil ecology in northern forests

Forest soils form the foundation that underpins the existence of all forests. This book encapsulates soil ecology and functioning in northern forests, focusing on the effects of human activity and climate change. The authors introduce the fundamental principles necessary for studying forest soils, and explain the functioning and mutual influence of all parts of a forest soil ecosystem.

Beschikbaarheid
Stedelijke regio's : over informele planning op een regionale schaal

Stedelijke regio’s werpt een helder licht op de effectiviteit en onmisbaarheid van regionale samenwerking. De regio als bestuurlijk vehikel mag dan effectief en efficiënt zijn voor de fijnproevers, voor anderen is het een hoop bestuurlijke drukte van twijfelachtig democratisch allooi. In de praktijk is de regio echter een onmisbare schakel tussen gemeenten die burgers, bedrijven, landschappen en infrastructuur delen. Informele planning en samenwerking tussen gemeenten hebben in die praktijk de plaats ingenomen van bestuurlijke structuren. Deze informele planning bepaalt meer dan ooit hoe grote vraagstukken worden opgelost: de overgang naar de kenniseconomie, het verkeersinfarct, het integratievraagstuk en niet te vergeten de schoonheid van ons landschap. De stedelijke regio’s in Nederland en de omliggende metropolen – Hamburg, Keulen, Brussel en Antwerpen nemen gezamenlijk de vierde plaats in op de wereldrangorde van economische prestaties.


Beschikbaarheid
De Stichting Wetenschappelijk Duinonderzoek : het Nederlandse duinonderzoek in historisch en internationaal perspectief





Deze nieuwe uitgave presenteert een uitvoerige geschiedschrijving van de Stichting Wetenschappelijk Duinonderzoek. Het boek plaatst duinonderzoek in een breder perspectief, beschrijft de geschiedenis van de veldstations Weevers’ Duin en Schellinger-land, en geeft duinonderzoekers een gezicht.

De historische studie is opgetekend in verschillende periodes en beslaat het ontstaan van het duinlandschap, het onderzoek en het beheer.
Tal van beroemde duinonderzoekers komen aan bod en van ruim 170 onderzoekers van duinen en zilte gronden is een minibiografie opgenomen.

Beschikbaarheid